Vragen of advies? 033 - 46 91 223

Installatiehandleiding voor de Stebel HF80/2, Full Blast extra loud replacement horns high & low tone Twin set, Deluxe chrome disc horns high & low tone Twin set, Extra loud replacement horns black Twin set, Mini but Loud horns Twin set, Compact disc horns low & high tone Twin set, Maxi sound high & low tone Twin set, Loud & Chrom/Black Twin set.

 

Waarschuwing.

  • Voordat met de montage begonnen wordt, moeten de accu aansluitingen losgehaald worden. Haal eerst de massa (-) aansluiting los en daarna pas de plus (+) aansluiting. Zo wordt de kans op kortsluiting geminimaliseerd. Zorg ervoor dat de kabels niet per ongeluk tegen de accupolen terugveren. Een dubbelgevouwen handdoek er tussen voldoet prima.

 


Algemene aanwijzingen.

  • Gebruik voor het aansluiten van de claxon draad van minimaal 2,5 mm2.
  • Maak gebruik van passende, geïsoleerde schuifstekers (faston stekers) en klemmetjes. Klem deze op de draad vast met daarvoor bedoeld gereedschap. De stekers moeten zo vast zitten dat zij met de hand niet meer van de draad getrokken kunnen worden.


  • Zorg ervoor dat de draden niet mechanisch beschadigd kunnen worden. Zet ze goed vast met bindbandjes. Besteed extra aandacht op plaatsen waar ze eventueel in contact kunnen komen met scherpe delen van het frame.
  • Omwikkel aftakklemmen na montage bij voorkeur met isolatietape. Vocht heeft dan minder invloed.
  • In de montagehandleiding wordt met gekleurde draden gewerkt. Je mag natuurlijk best allemaal zwarte draden gebruiken, alleen moet je dan even beter opletten.

 
Montage van de claxon.

  • Verwijder de oude claxon.
  • Plaats de nieuwe claxons op een plek waar water en vuil zo min mogelijk invloed hebben. Meestal voldoet de plaats van de oude claxon. Beide claxons kunnen d.m.v. de bijgeleverde montagestrippen met dezelfde bout bevestigd worden.


Elektrische aansluiting.

Stap 1. Sluit de draden die naar de oude claxon gingen aan op de één van de twee nieuwe claxons. Het maakt niet uit welke draad op welke aansluiting aangesloten wordt.

Opmerking: Heeft de oude claxon maar 1 aansluitdraad, dan gebruikt hij het frame als massa. Sluit deze draad dan aan op aansluiting 86 van het relais. Maak vervolgens een kort stukje draad met een faston-vrouwtje aan de ene zijde en een faston-oogje aan de andere zijde. Schuif het faston-vrouwtje op aansluiting 85 van het relais. Schroef het faston-oogje vast op een plek op het frame (massa). Een goede plek is de plaats waar de oude claxon gezeten heeft. Gebruik een kartelringetje om een goed elektrisch contact te waarborgen. Zo’n ringetje is waarschijnlijk al tevoorschijn gekomen bij het demonteren van de oude claxon.

Stap 2. Maak d.m.v. de aftakblokjes twee draden aan de bestaande bedrading vast en werk deze aan de andere zijde af met faston-mannetjes. Steek deze twee op de aansluitingen van de nieuwe claxon.

Stap 3. Omdat de nieuwe claxon meer stroom gebruikt dan de oude, moet de zekering van de claxon worden aangepast. Kijk in de gebruiksaanwijzing van het voertuig waarin je de claxon geplaatst hebt. Zoek op waar de zekering voor deze claxon zit. Vervang de zekering door een exemplaar dat 5 à 10 A hoger is dan de waarde van de bestaande zekering.

Stap 4. Sluit nu de accu weer aan. Veilig is om eerst de plus (+) en pas daarna de massa (-) zijde aan te sluiten. Plaats eventuele beschermkapjes die over de accupolen horen weer terug.

Stap 5. Nu kan de schakelaar in het contactslot omgedraaid worden en de claxon schakelaar worden ingedrukt.

 

Montageschema