Vragen of advies? 033 - 46 91 223

Installatiehandleiding voor de Stebel Magnum TM/2, Super horns Twin set

Waarschuwing.

  • Voordat met de montage begonnen wordt, moeten de accu aansluitingen losgehaald worden. Haal eerst de massa (-) aansluiting los en daarna pas de plus (+) aansluiting. Zo wordt de kans op kortsluiting geminimaliseerd. Zorg ervoor dat de kabels niet per ongeluk tegen de accupolen terugveren. Een dubbelgevouwen handdoek er tussen voldoet prima.


Algemene aanwijzingen.

  • Gebruik voor het aansluiten van de claxon draad van minimaal 2,5 mm2.
  • Maak gebruik van passende, geïsoleerde schuifstekers (faston stekers) en klemmetjes. Klem deze op de draad vast met daarvoor bedoeld gereedschap. De stekers moeten zo vast zitten dat zij met de hand niet meer van de draad getrokken kunnen worden.


 

  • Zorg ervoor dat de draden niet mechanisch beschadigd kunnen worden. Zet ze goed vast met bindbandjes. Besteed extra aandacht op plaatsen waar ze eventueel in contact kunnen komen met scherpe delen van het frame.
  • Maak in alle gevallen gebruik van het bijgeleverde relais. De claxons trekken samen 12 Ampère. Een standaard claxonschakelaar kan deze grote stroom niet verwerken en zal na korte tijd doorbranden.
  • Plaats het relais met de contacten omlaag op een plek waar water en vuil zo min mogelijk invloed hebben.
  • In de montagehandleiding wordt met gekleurde draden gewerkt. Je mag natuurlijk best allemaal zwarte draden gebruiken, alleen moet je dan even beter opletten.


Montage van de claxon.

  • Verwijder de oude claxon.
  • Plaats de nieuwe claxons op een plek waar water en vuil zo min mogelijk invloed hebben. Plaats de claxon een klein beetje (ongeveer 5 graden) voorover. Eventueel vocht kan dan uit de claxons lopen (zie ook de handleiding op de verpakking).

 

Elektrische aansluiting.

Stap 1. Zoek een plaats om het relais te monteren. De plaats van de oude claxon kan prima zijn, zolang het relais maar niet door water en opspattend vuil beschadigd kan raken.

Stap 2. Verleg of verleng de 2 draden die naar de oude claxon gingen en verbind deze met de aansluitingen 85 en 86 van het relais (de volgorde maakt niet uit). Om de draden te verlengen, maak je twee stukken draad met aan de ene zijde faston-mannetjes en aan de andere zijde faston-vrouwtjes.

Opmerking: Heeft de oude claxon maar 1 aansluitdraad, dan gebruikt hij het frame als massa. Sluit deze draad dan aan op aansluiting 86 van het relais. Maak vervolgens een kort stukje draad met een faston-vrouwtje aan de ene zijde en een faston-oogje aan de andere zijde. Schuif het faston-vrouwtje op aansluiting 85 van het relais. Schroef het faston-oogje vast op een plek op het frame (massa). Een goede plek is de plaats waar de oude claxon gezeten heeft. Gebruik een kartelringetje om een goed elektrisch contact te waarborgen. Zo’n ringetje is waarschijnlijk al tevoorschijn gekomen bij het demonteren van de oude claxon.

Stap 3. Trek een (zwarte) draad van één van de twee de nieuwe claxons naar een geschikt massa punt. Bij voorkeur is dit de massa (-) aansluiting van de accu. Klem aan de accuzijde een faston-oogje en aan het andere uiteinde van de draad een faston-vrouwtje.

Stap 4. Trek een (rode) draad van dezelfde claxon uit stap 3 naar aansluiting 87 van het relais. De draad aan beide zijden afwerken met faston-vrouwtjes.

Stap 5. Tak de draad uit stap 3 af met een aftakblokje en trek deze naar de andere claxon. Klem aan het einde een faston-vrouwtje.

Stap 6. Tak de draad uit stap 4 af met een aftakblokje en trek deze naar de andere claxon. Klem aan het einde een faston-vrouwtje.

Stap 7. Trek een (rode) draad van aansluiting 30 van het relais naar een plaats vlak bij de plus (+) aansluiting van de accu. Werk beide zijden af met een faston-vrouwtje.

Stap 8. Sluit aan de accuzijde de draad aan op de zekeringhouder van de zwevende zekering. De zekeringhouder kun je bijvoorbeeld met dubbelzijdige tape tegen de zijkant van de accu plakken.

Stap 9. Plaats een 25A zekering in de zekeringhouder.

Stap 10. Trek een (rode) draad tussen de plus (+) zijde van de accu en de zwevende zekering. Zorg ervoor dat deze draad zo kort mogelijk en mechanisch goed beschermd is. Klem aan de zekeringkant een faston-vrouwtje en aan de accuzijde een faston-oogje.

Stap 11. Sluit nu de accu, inclusief de nieuwe draden, weer aan. Veilig is om eerst de plus (+) en pas daarna de massa (-) zijde aan te sluiten. Plaats eventuele beschermkapjes die over de accupolen horen weer terug.

Stap 12. Nu kan de schakelaar in het contactslot omgedraaid worden en de claxon schakelaar worden ingedrukt. Beide claxons moeten nu aan gaan. Als één of beide claxons geen geluid maken, verwissel in dat geval beide draden aan de onderzijde van de claxon(s).

 

Montage schema.